Elke relatie kent haar eigen problemen en uitdagingen. Dat is heel normaal en zelfs gezond; jullie zijn tenslotte twee verschillende mensen. Samen ontwikkel je in de loop der tijd bepaalde patronen om hiermee om te gaan. Sommige patronen zijn helpend en versterkend, maar er kunnen ook negatieve en ondermijnende patronen ontwikkeld worden. Af en toe strubbelingen ervaren, flink ruzie hebben of juist kortdurend minder in contact zijn met elkaar, hoeft helemaal niet erg te zijn. Maar wanneer jullie merken, dat je steeds meer verstrikt raakt in negatieve patronen en interacties, kunnen jullie diep vanbinnen geraakt worden. Je kan je minder veilig voelen bij de ander of het gevoel hebben de verbinding met de ander kwijt te raken. Soms vraag je je af of je nog wel bij elkaar wil blijven. Of misschien ontwikkelt één van jullie gevoelens voor een ander. Relatietherapie kan dan helpen. 

Hoe werkt EFT relatietherapie?
EFT staat voor Emotionally Focused Therapy, waarbij de aandacht gericht is op emoties en behoeften. In therapie kijk ik samen met jullie naar de patronen die jullie ontwikkeld hebben. Samen onderzoeken we welke emoties en behoeften daarin meespelen. Vaak speelt er namelijk veel meer dan alleen aan de oppervlakte zichtbaar is. Je reageert bijvoorbeeld boos of aanvallend, maar op een dieper niveau voel je je gekwetst en afgewezen. Of je trekt je terug, omdat je je eigenlijk tekort voelt schieten. Deze dieper liggende laag wordt zichtbaar en daar gaan we mee aan de slag. Dit kan heel spannend en kwetsbaar voelen en een vertrouwde en veilige setting is daarbij heel belangrijk.
In de therapie ontdek je welke gevoelens en behoeften voor jou belangrijk zijn en leer je om die op zo’n manier te delen met je partner, wat uitnodigt tot een positieve reactie.
Wanneer je de dieper liggende laag met elkaar kunt delen, ontstaat er wederzijds begrip, veiligheid, emotionele verbinding en warmte. Zo creëer je met elkaar een nieuw verbindend en positief patroon en ontstaat er weer lucht en ruimte voor jullie om écht samen te zijn.

Ook voor gezonde relaties
Relatietherapie kan in ‘gezonde’ relaties ook heel verrijkend zijn. Je neemt dan de tijd om jullie relatie, patronen, communicatie en verbinding te onderzoeken en eventueel bij te stellen. Je kunt hier dan samen nog sterker uitkomen dan jullie al waren.

Als je al besloten hebt uit elkaar te gaan
Mochten jullie samen of afzonderlijk besluiten om uit elkaar te gaan, dan kan EFT relatietherapie jullie helpen om dat zo goed mogelijk te doen. Het inzicht in jullie patroon en in jezelf helpt je daarbij verder op je levenspad. Zeker ook als jullie samen kinderen hebben, omdat jullie daarin altijd met elkaar verbonden zullen blijven.

Wat is de basis van EFT-relatietherapie?
EFT is ontwikkeld door dr. Sue Johnson uit Canada. Ze heeft jarenlang onderzoek gedaan naar stellen en zocht naar een effectieve manier om de verbinding tussen twee partners te herstellen en/of te verbeteren. Deze inzichten samen vormen de basis voor EFT Relatietherapie. Onderzoek heeft aangetoond, dat EFT een sterk positief effect op de verbondenheid in een partnerrelatie heeft. Ook is de stabiliteit van de resultaten sterk en is er na therapie weinig terugval. Voor meer informatie zie EFT.nl.

De grondbeginselen:

• Niemand is gemaakt om alleen te zijn.
• In de veilige aanwezigheid van een geliefde kun je meer aan.
• Ieder mens voelt zich goed binnen een veilige en verbonden relatie.
• EFT is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van therapie, met als doel partners weer samen te brengen. Belangrijk is dat beide partijen bereid zijn zich open te stellen en in te zetten voor de relatie.